Colostrum blog

Mama, colostrum is bijna magisch en wordt vaak ‘vloeibaar goud’ genoemd – omdat het echt zijn gewicht in goud waard is! Dus waarom is dit spul zo goed, vraag je je misschien af?

Colostrum is de speciale melk die moeders, en alle zoogdieren, produceren tijdens de late zwangerschap, en meer specifiek in de eerste paar dagen nadat jouw baby is geboren. Het wordt geproduceerd door de borstklieren in je borsten en mama’s kunnen het maken vanaf ongeveer 16 weken zwangerschap!

Tot nu toe is de enige optie voor het antenataal afkolven van colostrum in plastic spuiten voor eenmalig gebruik. Dit is echter niet ideaal, aangezien deze spuiten niet opnieuw kunnen worden gebruikt en de planeet schaden. Plastic heeft ook het potentieel om schadelijke chemicaliën te voortvloeien in jouw kostbare vloeibare goud!

Haakaa is zeer verheugd om de lancering aan te kondigen van de eerste in zijn soort Siliconen Colostrum Collector! Deze zijn gemaakt van 100% medisch kwaliteit siliconen. Het verzamelen van jouw druppeltjes met een zacht vacuümeffect. Je kunt ook de punt verwijderen om grotere druppels op te vangen!

Dit ongelooflijke tube kan worden ingevroren, in de koelkast worden bewaard of worden verwarmd – en het is de perfecte druppel-feeder voor pasgeborenen. Gewoon koken om te steriliseren, dan kun je het steeds opnieuw gebruiken!

Colostrum is rijk en dik van consistentie en kan helder of geel van kleur zijn. Dit komt van een voedingsstof genaamd beta-caroteen of vitamine A (ook te vinden in wortelen!) die helpt bij de gezondheid van het oog. Het kan verschijnen als kleine druppeltjes vloeistof op jouw tepel wanneer je jouw borst stimuleert. Sommige mama’s hebben roze of bruine colostrum, wat kan betekenen dat er wat bloed in zit. Maak je geen zorgen, want dit is onschadelijk. Dus als je zwanger bent en ‘lekt’, dan is dit wat het is: colostrum!

Wat zit er eigenlijk in colostrum?

colostrum

Colostrum zit boordevol geweldige voedingsstoffen in zeer hoge concentraties, ook al is het soms vrij klein in hoeveelheid. Wist je dat wanneer een baby wordt geboren, zijn maag ongeveer zo groot is als een kers? De kleine hoeveelheid colostrum die wordt geproduceerd, is bedoeld om plaats te bieden aan het kleine spijsverteringsstelsel van jouw pasgeborene. Maar onderschat de kracht niet – dit ‘vloeibare goud’ is klein maar krachtig!

Colostrum bevat veel eiwitten en koolhydraten, die van vitaal belang zijn voor de voeding van een pasgeborene, maar het blijft laag in vet omdat jouw kleine spruit het in het begin misschien moeilijk vindt om vet te verteren.

Colostrum bevat gespecialiseerde antilichamen en witte bloedcellen die bacteriën en infecties bestrijden, die door mama worden gemaakt en via de voeding van colostrum aan de baby worden doorgegeven. Dit betekent dat het ook werkt als een beschermende kracht en kan worden beschouwd als de eerste immuniteit die je baby krijgt na de geboorte – hoe gaaf is dat!

Colostrum bevat ook prebiotica en probiotica die helpen bij het opzetten van de darm van een pasgeborene en het ontwikkelen van hun spijsverteringsflora. Het ‘koloniseert’ de darmen met honderden verschillende soorten ‘goede bacteriën’ die een baby klaarstomen voor het leven. Colostrum bevat ook hoge niveaus van secretoir immunoglobuline A (SIgA) dat helpt bij het bestrijden van virussen!

Naast de vitamine A die colostrum geel maakt en helpt bij de ontwikkeling van de ogen, is colostrum ook rijk aan andere mineralen! Deze omvatten magnesium, dat het hart en de botten van jouw baby ondersteunt, en koper en zink, dat helpt bij het ontwikkelen van het immuunsysteem van je baby. Zink kan helpen bij de ontwikkeling van de hersenen, met bijna vier keer meer zink in colostrum dan in je rijpe melk, om de snel ontwikkelende hersenen van je baby te ondersteunen!

Wat kan mijn colostrum nog meer doen?

Colostrum tubes

Samen met alle ongelooflijke voeding die colostrum biedt, kan het ook een paar andere zeer heilzame dingen doen.
Colostrum heeft een licht laxerend effect dat jouw baby helpt met zijn eerste ontlasting, meconium genaamd, te passeren. Dit betekent dat het ook kan helpen bij het verlichten van geelzucht waarbij het teveel aan bilirubine door de ontlasting wordt geleid. Het helpt je kleintje zich aan te passen aan de buitenwereld door zijn bloedsuikerspiegel te reguleren. Dit is allemaal verbonden met andere systemen zoals hun temperatuurregeling, ademhalingsfrequentie, zuurstofniveaus en metabolisme!   

Mama, heb je eerder een slijmerige baby gehad – misschien na een keizersnede? Colostrum kan helpen dit slijm af te breken en je kleintje te helpen het allemaal naar boven te brengen!

Als je de eerste dagen last hebt van gebarsten of pijnlijke tepels, kan het helpen om er wat afgekolfde colostrum op te wrijven.

Colostrum is van vitaal belang voor je baby wanneer die een beetje te vroeg is geboren. Studies tonen aan dat deze kleine vechtersbazen het zoveel beter doen met zelfs het kleinste beetje colostrum. Het is bekend dat ze hun eten beter vasthouden en minder braken dan wanneer ze alleen flesvoeding zouden krijgen.

Wanneer en hoe kan ik mijn colostrum afkolven?

Haakaa AWARD WIN07 27 08 17 30

Misschien heb je vrienden of familie die hun colostrum hebben afgekolfd tijdens de zwangerschap. Misschien heb je het zelf wel eens gedaan! Dit is geweldig voor zowel jou als je kleintje. Overleg met jouw verloskundige of zorgverlener voordat je begint met kolven tijdens de zwangerschap, aangezien tepelstimulatie weeën kan opwekken.

Om de veiligste resultaten te garanderen, wordt aanbevolen om vanaf de 37ste week van je zwangerschap te starten. Afkolven tijdens de zwangerschap betekent dat je wat extra ‘vloeibaar goud’ klaar hebt staan ​​voor als je baby het na de geboorte nodig heeft. Het kan ook helpen jouw borstklieren te stimuleren die kunnen helpen bij het geven van borstvoeding en de aanvoer van moedermelk! Het wordt sterk aanbevolen voor sommige moeders om te kolven tijdens de zwangerschap. Dit kan het geval zijn als je  zwangerschapsdiabetes hebt, omdat het afgekolfde colostrum van pas zal komen om de bloedsuikerspiegel van jouw baby na de geboorte te helpen reguleren. Het afkolven van colostrum tijdens de zwangerschap kan ook worden aanbevolen als bij jouw baby een hazenlip is vastgesteld op basis van de echografie. Deze baby’s vinden het misschien moeilijk om in het begin aan te leggen, en afgekolfd colostrum zal jullie beiden helpen bij het geven van borstvoeding.

Zo kun je colostrum opvangen:

Als je begint met kolven, zorg er dan voor dat je goed gehydrateerd bent en dat je in een comfortabele en veilige omgeving bevindt – bij voorkeur zittend zodat de zwaartekracht kan helpen!    Maak met duim en wijsvinger een brede ‘C-greep’ vanaf de zijkant van je borst. Begin wijd om al die kanalen rond je borst te stimuleren.    Masseer met jouw vingers langzaam en gestaag naar de tepel. Deze actie mag stevig; het mag echter geen pijn veroorzaken.    Laat het hierna heel even rusten, laat de kanalen zich opnieuw vullen en herhaal deze actie.    Vang de colostrum druppels op in de steriele colostrum tubes van Haakaa!    Begin met het met de hand uitdrukken van elke borst gedurende 10-15 minuten, één keer per dag tijdens de late zwangerschap.    Schrijf op de label het aantal opgevangen milliliter en de datum en wikkel dit om de tube heen. Leg ze tot de dag van de geboorte in de vriezer.

Ook in de postnatale periode kun je colostrum kolven! Het kan zijn dat je dit moet doen omdat jouw kleintje niet goed aanlegt, of omdat je jullie van elkaar gescheiden zijn door bijvoorbeeld omstandigheden in het ziekenhuis. Kolf elke 3-4 uur om jouw moedermelkproductie te stimuleren en jouw hersenen eraan te herinneren dat je een nieuwe baby te voeden hebt! Mama’s met platte tepels die misschien een tepelschild nodig hebben, zullen verbazingwekkend veel baat hebben bij het met de hand uitdrukken van colostrum. Tepelhoedjes kunnen de eerste dagen niet worden gebruikt omdat de colostrum te dik is om door de gaten te gaan en niet groot genoeg om het hele schild te vullen. Deze moeders zullen hun voorraad een boost moeten geven door met de hand te kolven. Een van de meest voorkomende vragen die ik krijg van moeders op de postnatale afdeling is: “Ik denk niet dat ik melk heb!” Nou, mama, je hebt melk, en je hebt nog iets beters ook… Colostrum! Zelfs als je er geen ziet als je met de hand uitdrukt, weet dan dat je baby sterke zuigkrachten heeft die het er nog beter uit kunnen krijgen dan jij. Als je geen colostrum kunt ‘vangen’, helpt stimulatie ook! Masseer jouw borsten gedurende 10-15 minuten aan elke kant om de aanvoer te stimuleren. Gemiddeld kan een nieuwe mama elke keer slechts een zeer kleine hoeveelheid (druppels) colostrum opvangen. Dit is volkomen normaal en voldoende om jouw baby te voeden. Elke druppel telt! Rond dag 3-5 van het moederschap zullen je borsten ‘vollopen’ en hard en vol worden. Je zult ook merken dat jouw moedermelk van kleur verandert in wit en een veel grotere capaciteit krijgt. Zo gaat je moedermelk over van colostrum naar ‘echte’ moedermelk. Het is geweldig! Aan alle mama’s en aanstaande mama’s, ga zo door met het fantastische werk – jullie doen het zo goed! Neem altijd contact op met jouw verloskundige of zorgverlener voordat je colostrum afkolft of als je vragen hebt.

Geschreven door verloskundige, specialist in perinatale geestelijke gezondheidszorg en maker van Bumpnbub, Aliza Carr.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *