Haakaanl webbanners 1

De Verschillende Soorten Borstvoeding: 
De borstvoedingsgids voor nieuwe moeders.

Wanneer je baby geboren is, begint je lichaam borstvoeding te produceren, toch? Nou, zo ongeveer. Voor de meeste moeders begint de melkproductie eigenlijk al voordat de baby geboren is, en wat er dan geproduceerd wordt, is heel anders dan wat er aanwezig zal zijn als je nog steeds borstvoeding geeft wanneer je kleintje één jaar wordt. Borstvoeding is een voortdurend evoluerende substantie die een reeks doelen dient voor je kleintje. Binnen die brede variaties zijn er echter drie hoofdcategorieën waarin je melk in verschillende stadia valt. Dus vandaag gaan we het hebben over borstvoeding!

 

 

Colostrum: Het Eerste Superfood

19

Zoals we al zeiden, begint je lichaam met de melkproductie voordat je baby geboren is. Die specifieke melk is het eerste stadium en wordt “colostrum” genoemd. Deze melk is niet helemaal hetzelfde als wat je misschien in gedachten had – en het is zeker anders dan de melk die in je koelkast staat te wachten op je ontbijtgranen. Je hebt ons misschien wel eens horen praten over ‘vloeibaar goud’, en hoewel dat soms betrekking kan hebben op borstvoeding in het algemeen, wordt het meestal gebruikt in verband met colostrum. En daar zijn een paar uitstekende redenen voor.

Ten eerste, en misschien wel het meest opvallend als je het ziet, is de kleur. Colostrum is vaak behoorlijk geel van kleur door de aanwezigheid van bètacaroteen – en ja, dat is dezelfde stof die wortels hun kleur geeft. Hoe geel colostrum zal zijn, varieert van persoon tot persoon, van een heel lichte gele kleur, of zelfs wit, tot een diepgele kleur die bijna oranje is – vergelijkbaar met een eidooier. Colostrum kan ook van kleur veranderen afhankelijk van wanneer het wordt geproduceerd; sommige moeders hebben gemerkt dat het veel geler wordt nadat hun baby is geboren, vergeleken met de colostrum die ze misschien antenataal hebben uitgedrukt. Het is ook veel dikker en plakkeriger dan de latere stadia, wat een verrassing kan zijn bij het proberen uit te drukken!

De tweede reden waarom het de naam “vloeibaar goud” krijgt, is hoe kostbaar het is. Het zit boordevol voedingsstoffen – het is rijk aan eiwitten, laag in vet en bevat grote hoeveelheden immunologische factoren, waaronder antistoffen. Om deze reden is het fantastisch voor het immuunsysteem van je kleintje en is het gemakkelijk te verteren, wat hen een goede dosis voeding geeft in die allereerste dagen wanneer hun spijsverteringssysteem aan alles gewend raakt. Het werkt ook als een laxeermiddel, waardoor ze meconium kunnen passeren. Tot slot bevat het veel groeifactoren, wat het zijn gewicht in goud waard maakt – zoals de bijnaam suggereert!

Niet iedereen hoeft colostrum uit te drukken. Sommige verloskundigen of zorgverleners kunnen dit echter aanbevelen, vooral als er een kans is dat je baby na de bevalling extra voeding nodig heeft. Het uitdrukken kan een beetje lastig zijn, maar je verloskundige zal je begeleiden over de beste manier om dit te doen als ze denken dat je een voorraad moet opbouwen. Meestal wordt dit pas aanbevolen als je ongeveer 37 weken zwanger bent, omdat tepelstimulatie weeën kan veroorzaken, wat leidt tot een klein risico op een vroege bevalling, hoewel dit per persoon verschillend zal zijn. Als je colostrum gaat uitdrukken, is de Haakaa Silicone Colostrum Collector het perfecte item om bij de hand te hebben. Het is belangrijk om te onthouden dat colostrum meestal alleen in druppeltjes kan worden uitgedrukt voor de meeste moeders, en geduld is vereist – vooral als je antenataal aan het uitdrukken bent.

 

Transitionele Melk: De Overgangsfase

20

De naam transitionele melk geeft je waarschijnlijk een goed idee van de aard van deze melkfase. De productie van colostrum duurt de eerste 2-4 dagen postpartum, waarna het verandert naarmate de behoeften van je baby veranderen. Je lichaam begint rijpe melk te produceren, maar het schakelt niet ineens om; het is een geleidelijke overgang, waarbij de niveaus van vet en calorieën toenemen om je baby te helpen groeien en aankomen. Elke dag zul je een verschil kunnen zien in de kleur en consistentie van je melk, terwijl het zijn gele tint verliest en dunner wordt – mogelijk meer zoals de melk die je verwacht te zien. Deze overgangsfase duurt een paar weken terwijl het transformeert naar zijn derde en laatste stadium – rijpe melk. Het is ook tijdens deze overgangsfase dat veel moeders merken dat ze het meest te maken hebben met stuwing, terwijl hun lichaam zich probeert aan te passen aan het produceren van de juiste hoeveelheid melk voor hun baby’s.

 

Rijpe Melk: Complete Voeding

21

Rond de twee weken (hoewel, zoals bij de meeste dingen met borstvoeding, dit per persoon zal verschillen), wordt je rijpe melkvoorraad volledig gevestigd. Rijpe melk zelf wordt vaak verdeeld in twee stadia, hoewel dit per voeding is – voormelk, voor het begin van een voeding, en achtermelk, voor het einde. Voormelk is meestal dunner en in grotere hoeveelheden, met een reeks voedingsstoffen erin gemengd. Achtermelk daarentegen is een veel rijkere, romigere melk en helpt de verteringssnelheid te vertragen. Het is deze rijpe melk die je lichaam blijft produceren voor de rest van je borstvoedingsreis. Dat betekent niet dat de samenstelling statisch blijft; het blijft elke dag en zelfs van voeding tot voeding aanpassen, afhankelijk van wat je baby nodig heeft. Dit omvat de niveaus van immuuncellen zoals leukocyten, die in aantal toenemen wanneer de moeder of baby ziek is – hoe gaaf is dat?

Haakaanl webbanners

Dit is slechts een heel kort overzicht van de manier waarop melk op verschillende manieren door ons lichaam wordt geproduceerd. Het is voortdurend in verandering en is ontworpen om perfect aan de voedings- en immuunbehoeften van je kleintje te voldoen, en dat gebeurt allemaal zonder dat je er zelfs maar aan hoeft te denken!
Neem een moment om te waarderen hoe geweldig je lichaam kan zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *